Malzemeler
1 su bardağı mercimek
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet patates
1 diş sarımsak
1 adet domates
150 gram coğrafi işaretli DANET Afyon sucuğu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
6 su bardağı su veya et suyu
Tuz
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Hazırlık:
"Mercimekleri yıkayıp süzüyoruz. Soğanı, havucu, patatesi ve sarımsağı soyup küçük küpler halinde doğruyoruz. Domatesi rendeliyoruz. DANET Afyon sucuğunu ince dilimler halinde doğruyoruz."
Sucuk ve Sebzelerin Kavrulması:
Büyük bir tencereye sıvı yağı koyup ısıtıyoruz. Doğranmış sucukları ekleyip birkaç dakika kavuruyoruz, ardından sucukları bir tabağa alıyoruz. Aynı tencerede tereyağını ekleyip eritiyoruz. Soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavuruyoruz. Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip 5 dakika daha kavuruyoruz. Rendelediğimiz domatesi ve salçayı ekleyip 2-3 dakika daha kavuruyoruz.
Mercimeklerin Eklenmesi:
Yıkanmış mercimekleri tencereye ekleyip karıştırıyoruz. Kimyon, karabiber, pul biber ve tuzu ekleyip suyu veya et suyunu tencereye ekliyoruz.
Pişirme:
Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra altını kısıyoruz ve sebzeler ile mercimek yumuşayana kadar, yaklaşık 25-30 dakika, pişiriyoruz.
Sucukların Eklenmesi:
Çorba piştikten sonra, önceden kavurduğumuz sucukları ekleyip karıştırıyoruz. Çorbayı blender ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekebilirsiniz, isteğe bağlı.
Servis:
Çorbayı sıcak olarak servis ediyoruz. Üzerine isteğe bağlı olarak taze kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.