Malzemeler
400 g Danet dana ciğeri (isteğe bağlı kuzu ciğeri de olabilir)
2 su bardağı köftelik bulgur
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
4 su bardağı su
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz
Karabiber
1 tutam reyhan (serviste süslemek için-tercihe bağlı)
Yapılışı
DANET dana ciğerini bir mikser ile sıvı hale getirin ve derin bir kaba alın. Önceden ısladığınız
köftelik bulguru ekleyin.
Kimyon, pul biber, tuz, karabiber ve toz kırmızı biberi ilave edin. Hafif katı bir kıvam alana
elinizle yoğurup, karıştırın.
Yeterince yoğrulan karışımın üzerini streç film ile kapatın ve 15-20 dakika kadar dinlendirin.
Kıvamını alan karışımı minik parçalar halinde yuvarlayıp, ortasına parmakla bir oyuk açarak
şekil verin.
Daha sonra taplamaları kaynar suya dizerek 5-6 dakika pişirin. Pişen taplamaları bir kaba
alın.
Tereyağını tavada eritin. Tuz ve baharat ile lezzetlendirip, taplamaları hafif kızarana kadar
pişirin.
Bir tabak içine süzme yoğurt ile yaptığınız yatağa taplamaları dizin.
Reyhan yapraklarını yoğurdun etrafına ekleyin ve servis edin.
Afiyet Olsun.
ŞEFİN NOTU: Mardin başta olmak üzere Diyarbakır ve Bitlis gibi güneydoğu Anadolu illerinde
sıklıkla yapılan bir çeşit köftedir. Yapımı görece daha kolay ve hızlı olmasından dolayı gelen
misafirlerimize hem çok lezzetli hem de geleneksel bir lezzet sunmamızı sağlar.